
In een wirwar van reclames en tips en interessante leuzen over wat nu gezond is en wat ervoor zorgt dat je op wonderlijke wijze zonder moeite kan afvallen is het logisch dat je een beetje in de war raakt. Wie vertelt de waarheid?
Iedereen kent zijn eigen waarheid
Elke reclame en elk merk claimt de beste te zijn. Het beste product te hebben en zeker te weten het middel te zijn om jouw leven fantastisch te maken. Maar ja, hoe weet je nou of dat zo is? Wie heeft er gelijk? Om alles maar lukraak te gaan testen is een beetje overdreven en daar is onze tijd ook een beetje te kostbaar voor. Niet te vergeten onze gezondheid. Want zij is immers een belangrijk bezit en zeker niet eentje om mee te gaan gokken of op het spel te zetten. We denken er vanuit te mogen gaan dat dat al allemaal voor ons uitgezocht is. Door de fabrikanten die de producten maken, door voedingsgoeroes, door diëtisten, door de overheid gecheckt op zijn minst, door artsen… Helaas is dat niet iets waar we blindelings vanuit kunnen gaan. Geld speelt waarschijnlijk de grootste vijand hierin. We zullen zelf moeten gaan kijken.
Alles wat in de krant staat is (niet) waar
Je kan er niet van uitgaan dat wat je in de krant leest per definitie waar is. Maar andersom geldt dat ook. Niet alles is niet waar. Niet iedereen heeft het slechtste met je voor en zijn er soms werkelijk op uit om ervoor te zorgen dat je bewust kunt kiezen. Het belangrijkste hierin is dat je zelf weet waar je naar moet kijken. Laat je niet afleiden door de leuzen op een verpakking. Laat je niet afleiden door een reclame die je belooft dat je hier onbeperkt van kunt eten en toch afvalt. Op wonderbaarlijke wijze. Wonderen bestaan, absoluut, maar blijf realistisch.
Consumentenbond denkt met je mee
De consumentenbond is een mooie compagnon in deze strijd. Zij doen veel onderzoek en brengen aan het licht hoe het werkelijk zit. Gelukkig zijn fabrikanten al enige tijd verplicht om alle informatie op de ingrediëntenlijst en voedingswaarde tabel te zetten. Weliswaar in het klein, maar het moet erop staan. Kun je verder kijken dan de schreeuwerige reclameteksten op de voorkant die beweren extreem uitgebalanceerd te zijn en alle vitamine en mineralen te bevatten die je nodig hebt, geen suiker te hebben toegevoegd en geen vet te bevatten, dan zie je de lijsten en tabellen waar het om draait. Maar ja, wat is wat? Om te beginnen heeft suiker al ongeveer 30 “schuilnamen” en die weet echt niet iedereen. Zout wordt ook niet alleen onder de letterlijke naam zout aangeduid. En er zullen niet veel mensen zijn die alle afkortingen en schadelijke E-nummers uit hun hoofd weten of gaan checken bij elk product dat ze vast hebben.
Weet wat je eet
We kennen vast allemaal wel de ‘ik kies bewust’ vinkjes. Deze zijn sinds 2016 afgeschaft omdat ze niet laten zien of een product gezond is of niet, maar of het gezonder is dan andere producten in dezelfde categorie. Daardoor kon een super ongezond product wel een vinkje krijgen omdat het in dezelfde categorie de minst slechte was.
Dan bestaat er een app die je kan helpen om een keuze te maken. Ook deze helpt je om de minst ongezonde keuze te maken in een categorie. Net als het vinkje kwam ook dit idee van het voedingscentrum. Super handig. Als je kiest voor een pot pindakaas kan je met je app zien welk merk de minst slechte keuze is. Zo hoef je niet van elk merk pindakaas dat jouw supermarkt verkoopt het etiket te gaan lezen. Of van de ketchup. In een klik en een oogopslag lees je welke ketchup het minste zout bevat en waar de minste koolhydraten inzitten. Maar… is ketchup wel een handige keuze? Kan je niet veel beter kiezen voor mayonaise? Als je een tussendoortje nodig hebt kies je dan een granenreep, een ontbijtkoek, een reep waarop ‘natural’ staat, of biologisch, een rijstwafel met yoghurt? En fruit dan? Of snoep tomaatjes?
Lang leve de Nutriscore
De consumentenbond komt met een nieuwe idee. De Nutriscore. Een scorekaart die je helpt makkelijker gezonde boodschappen te doen. Afgekeken vanuit Frankrijk waar dit tot nu toe een succes lijkt. Eind vorig jaar sloot de overheid een akkoord met een groot deel van bedrijven en maatschappelijke organisaties dat ervoor moet zorgen dat de Nederlander gezonder word. Het Nationaal Preventieakkoord. Eind 2020 moet er een nieuw voedselkeuzelogo komen dat je helpt om gezonder te eten. Volgens de consumentenbond is de Nutriscore daarvoor de beste optie.
Een onafhankelijke steun
Een team van onafhankelijke onderzoekers bekijkt in opdracht van de overheid hoeveel calorieën, suiker, verzadigd vet, eiwit, vezels, fruit, groente en noten er in een product zitten. Vervolgens krijgt het product een score van A (gezond), tot E (ongezond). Eind dit jaar weten we of de Nutriscore daadwerkelijk ook komt.
Tot die tijd, maar ook zeker wel daarna is het belangrijk om ons eigen verstand te gebruiken. Het zal in het begin meer tijd kosten maar al doende leert men en weet je steeds meer wat iets betekent. Ga op onderzoek uit en maak van je gezondheid een prioriteit. Je lichaam is het waard om goed voor te zorgen. Geloof niet zomaar alles wat je leest of hoort maar kijk en lees verder dan dat.
Dat steuntje in de rug doet het hem
Zie je door de bomen het bos even niet meer en heb je behoefte aan hulp, een stok achter de deur, betrouwbare kennis en/of een start naar een verandering in je levensstijl? Kom dan langs in onze beautysalon Behind the Mirror, waar onze voedingscoaches met behulp van Powerslim klaar staan om jou alles te leren over een gezond, leuk en lekker eetpatroon, waar ze de juiste kennis hebben over eten, jou kunnen helpen om je lekkerder in je vel te laten zitten en ervoor te zorgen dat je gezond, fit en stralend je leven tegemoet kan. Samen met jou, samen met je coach, leer je wat je moet weten over gezonde voeding en laat je je niet meer misleiden door de magische leuzen van reclames.
Kies bewust voor jezelf, kies bewust voor gezond, kies bewust voor lekker en geniet van het leven!